Att trycka ens egen bok

Många av oss som gillar att skriva, som har skrivandet som en hobby, har fått ihop tillräckligt med material för att kunna ge ut egen egen bok. Det behöver inte nödvändigtvis vara ett romanmanus, utan det kan likväl röra sig om ett gäng noveller eller om en bra diktsamling. Eller så kan det helt enkelt vara så att du hittat din farfars dagbok när du städat vinden och att du gärna skulle vilja trycka upp den för att dela ut bland din släkt, för att inte låta en betraktelse över en svunnen tid försvinna. Anledningarna till varför man skulle vilja ge ut sin egen bok är alltså många. Men är det inte svårt och krångligt?

Tips för att trycka en bok

Nej, det är inte speciellt svårt och krångligt – om du vet på ett ungefär vad du gör, vad du ska förvänta dig och om du hittar en stabil partner att trycka hos. Det första du bör ha reda på när det gäller att trycka din bok är att bestämma dig för huruvida du önskar göra allt jobb själv eller om du ska ta hjälp av någon som gör det åt dig. Det är nämligen rätt mycket som måste fixas innan man är redo att beställa tryck:

  • Omslag – din bok bör helst ha ett snyggt omslag
  • Inlaga – du måste formattera din inlaga (d.v.s. texten inuti boken) på ett sätt som gör att boken är tryckbar. Detta är väldigt svårt om man inte har vana av att arbeta med formgivning. Om du ska göra jobbet själv får du räkna med att detta kommer vara väldigt tidskrävande.
  • Svartvitt eller färg? Om du har bilder i färg i boken kommer detta göra att kostnaderna för trycket ökar.
  • Papper. Du väljer själv papperstyp, tjocklek och liknande. Detta påverkar inte bara hur boken ser ut och känns, utan även priset.
  • Digitaltryck eller offsettryck? Båda tryckmetoder har sin fördel, rent generellt kan man säga att offsettryck lönar sig först vid större (ca 300+) upplagor, för mindre upplagor än så är digitaltrycket bäst.

Detta är bara en del av sakerna du måste tänka på innan du trycker en bok. Om du inte planerar att trycka din bok för att gå med vinst så behöver inte omslaget vara speciellt designat, det kan faktiskt räcka med text på enfärgad bakgrund. Visst ser det lite tråkigt ut, men å andra sidan sparar du en hel del pengar på formgivning. För inlagan kan du ofta hitta olika mallar, det är inte alltid det blir helt perfekt men även det låter dig spara tid och pengar. Ju mer du gör själv, desto billigare blir det att trycka din bok.

Vem ska du anlita för att trycka din bok?

Detta är en svår fråga, det finns en rad tryckerier och en rad bokutgivare som erbjuder både olika former av så kallade print on demand-lösningar som traditionellt tryck. Vissa låter dig till och med få samma service som på ett “riktigt” förlag, med korrekturläsning, formgivning och marknadsföring. Vad du ska välja är helt beroende på vad du har för mål, vilket gör det svårt att rekommendera ett enskilt företag. Om vi ändå ska göra det så rekommenderar vi Vulkan (www.vulkanmedia.se) som är Nordens största bokutgivare. Vi rekommenderar dem just för att de har så pass bra service och kan erbjuda så pass olika tjänster, oavsett om du bara vill trycka din bok i 30 exemplar eller om du vill ta hjälp av formgivare, korrekturläsare och marknadsförare så passar Vulkan dina behov.

 

admin

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>