Behöver du verkligen danskt band?

Nuförtiden har det blivit populärt med så kallat danskt band för böcker, det vill säga mjukpärm (pocket) med invikta flikar vid bokomslaget, flikar som t.ex. kan användas istället för bokmärken. Detta ger pocketböckerna en lite bättre och lyxigare känsla, och vissa påstår också att detta hjälper böckernas hållbarhet, d.v.s. att de blir mer hållbara.

Till viss del stämmer detta, även om känslan är något högst subjektivt och det är långt ifrån alla som fäster någon större vikt vid danska band. Många märker inte ens detta, och särskilt vid nätförsäljning är det inget som ökar försäljningen, eftersom personen går på omslaget och inte på saker som danskt band. Dessutom är det inte alla tryckerier som erbjuder danskt band, något som gör att man har färre att välja emellan när man ska skicka ut sin bok på offert.

Den största nackdelen är dock priset, det är dyrare att trycka med danskt band än vanlig mjukpärm. Därför rekommenderar vi alltså att du verkligen frågar dig om du behöver danskt band eller inte. Självklart är inte priset det enda du bör tänka på, är du själv ett fan av danskt band och har råd – varför inte? Det blir ju inte sämre. Men om du har en tajtare budget så bör du verkligen ställa frågan huruvida du behöver danskt band eller inte.

Om du är osäker på vad du tycker om danskt band, gå till en bokhandel och känn efter – jämför böcker med danskt band mot sådana som inte har danskt band. Väg för- och nackdelar, känn efter och ta sedan in offerter både med och utan danskt band.

 

admin

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>